Όταν το ποδόσφαιρο τελειώνει

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα, που λατρεύεται όσο κανένα άλλο. Η εποχή της αλάνας έχει περάσει. Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν ακόμη να διηγηθούν μια ιστορία σχετικά με το ποδόσφαιρο. Όταν το χόμπι γίνεται επάγγελμα, τότε το παιχνίδι γίνεται αναγνωρισιμότητα και καριέρα. Όσο μεγαλύτερη είναι η καριέρα, τόσο περισσότερα χρήματα περνούν από τα χέρια ενός ποδοσφαιριστή. Τι γίνεται, όμως, όταν ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής φτάσει σε μία ηλικία των 36 έως 38 ετών και σταματά;

Η ζωή μετά το ποδόσφαιρο

Για όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές υπάρχει ζωή και μετά το ποδόσφαιρο. Μόνο που είναι λιγότερο λαμπερή, αφού από ήρωες του γηπέδου μετατρέπονται σε απλοί θνητοί και τα χρήματα που λαμβάνουν είναι πολύ λιγότερα.

Σε μία πρόσφατη έρευνα που έγινε από την FIFPro, το 35% των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, το 28% ταλαιπωρούνται από αϋπνίες και διαταραχές κατά την διάρκεια του ύπνου, ενώ το 25% αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού. Πολλοί από τους παλαίμαχους σιωπούν και ελάχιστα περιστατικά βγαίνουν προς την δημοσιότητα.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα έγινε γνωστό στο gazzetta . Αυτό συμβαίνει διότι δεν θέλουν να καταδείξουν την τρωτότητά τους σε μια καλή εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως στην “μετά-ποδόσφαιρο” ζωή είναι το οικονομικό. Κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής τους ζωής, ακολουθούσαν το όνειρό τους με συμβόλαια εκατομμυρίων. Όμως, με τη διακοπή του ποδοσφαίρου συνεχίζουν την σπατάλη, κάνουν κακές επενδύσεις και φυσικά ασχολούνται με τον τζόγο. Το πιο σοκαριστικό στοιχείο είναι ότι 33% των παικτών που εγκαταλείπουν την ενεργό δράση χωρίζουν από τις γυναίκες τους μέσα στον πρώτο χρόνο.

Η βοήθεια

Η λύση για τον κάθε ποδοσφαιριστή διαφέρει, ανάλογα με τον χαρακτήρα του. Όλοι συμφωνούν όμως ότι ως ποδοσφαιριστής και σχεδόν από την αρχή της καριέρας σου πρέπει να σκέφτεσαι τι θέλεις να κάνεις, όταν σταματήσεις με την μπάλα. Έχουν δημιουργηθεί διάφορες εταιρείες βοηθείας από ποδοσφαιριστές ή και από παλαίμαχους (όπως ο Λουϊ Σαχά και ο Τζόρτζιο Κιελίνι), οι οποίες δίνουν την βοήθειά τους και νοιάζονται για την επόμενη μέρα της ζωής τους.