Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι για όλους

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα και θεωρείται από πολλούς ο βασιλιάς των σπορ. Το να παρακολουθείς ή να παίζεις ποδόσφαιρο είναι κάτι εύκολο και συνηθισμένο αν είσαι λάτρης του αθλήματος, όχι όμως άμα είσαι άτομο με αναπηρίες.

Για να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου, ένα άτομο με αναπηρίες θα συναντήσει πολλές δυσκολίες. Αρχικά, η προσέλευσή του σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη βοήθεια από συνοδό. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσβασιμότητας και στα περισσότερα γήπεδα δεν υπάρχουν καν ράμπες για τα άτομα με αμαξίδια. Στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης τα περισσότερα γήπεδα των μεγάλων ομάδων διαθέτουν θέσεις για άτομα με αναπηρία. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να ορίζει ένα μίνιμουμ θέσεων σε κάθε έδρα.

Η UEFA, στην οδηγία της για τη χωρητικότητα ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, περιγράφει αόριστα ότι «σε κάθε γήπεδο πρέπει να υπάρχει χώρος φιλοξενίας ατόμων με αναπηρίες που φτάνουν στο γήπεδο με αμαξίδια και συνοδό». Ακόμα και σε αυτές τις θέσεις τα άτομα με αναπηρία παραπονιούνται συνήθως για την έλλειψη ορατότητας που είναι περιορισμένη δεδομένου ότι βρίσκονται στο ύψος του αγωνιστικού χώρου.

Το σωστό παράδειγμα κανονισμού γηπέδων

Έχουν ακουστεί πολλά για τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες, αλλά πολύ λίγοι είναι αυτοί, όπως αυτή η ιστοσελίδα, που θίγουν τέτοια θέματα και ψάχνουν λύσεις με αποτελέσματα.

Το αγγλικό πρωτάθλημα της Premier League είναι ένα λαμπρό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα πρωταθλήματα των άλλων χωρών. Έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένοι κανόνες και θέσεις για άτομα με αναπηρία, ενώ οι ομάδες που δεν συμμορφώνονται απειλούνται άμεσα με τιμωρία αλλά και διαπόμπευση. Το 2017, μάλιστα, η Premier League είχε στείλει τελεσίγραφα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι για άμεση συμμόρφωση.

Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι για όλους και όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν αγώνες με τις καλύτερες συνθήκες. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι βεβαίως μονάχα αθλητικό. Είναι κυρίως κοινωνικό.