Ομάδες που έγραψαν ιστορία στο Κυπριακό ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο μετράει 90 χρόνια ιστορίας. Σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν πολλές ομάδες, αλλά λίγες ξεχώρισαν με τα επιτεύγματα τους. Ας τις δούμε με χρονολογική σειρά.

Ολυμπιακός Λευκωσίας σεζόν 1967 – 1971

Η τετραετία εκείνη για την ομάδα των Τακτακαλιτών ήταν η καλύτερη στην ιστορία της. Πήρε 3 πρωταθλήματα έχοντας στην σύνθεση της τους Πανίκο Ευθυμιάδη, Φιλώτα και Λυμπούρη και θα μπορούσε να πάρει περισσότερα αν δεν συμμετείχε στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Διγένης Μόρφου σεζόν 1970 – 1971

Πέτυχε ένα ιστορικό θαύμα καθώς στην πρώτη του χρονία στην Α’ κατηγορία βγήκε δεύτερος και την επόμενη έπαιξε στο κύπελλο UEFA με την Μίλαν στον San Siro.

Ομόνοια των 70s και 80s

Για μία εικοσαετία η Ομόνοια έπαιζε σχεδόν μόνη της στην Κύπρο. Πήρε 14 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα. Ο κόσμος έβλεπε εκπληκτικό ποδόσφαιρο και δίκαια είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Απόλλωνας σεζόν 1990 – 1994

Για μία τετραετία ο Απόλλωνας έφτιαξε την πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του. Με βασικό αντίπαλο τότε την Ανόρθωση πήρε 2 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο. Είχε μεγάλους παίκτες στο ρόστερ του όπως ο Γιαγκουδάκης, ο Τσολάκης αλλά και ξένους όπως ο Biserevic και ο Diethelm Ferner.

Ανόρθωση σεζόν 1995 – 2001

Η Ανόρθωση στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και για μια εξαετία ήταν χάρμα οφθαλμών. Στις αρχές της δεκαετίας ανέλαβε την προεδρία ο Κίκης Κωσταντίνου και με σοβαρή δουλειά τα αποτελέσματα φάνηκαν εκείνη την εξαετία. Η Ανόρθωση πήρε 5 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο. Οι ποδοσφαιριστές της ήταν οι περισσότεροι Κύπριοι και ήταν βασικά στελέχη της εθνικής ομάδας της Κύπρου.

ΑΠΟΕΛ σεζόν 2009 – 2013

Ο ΑΠΟΕΛ είναι η μεγαλύτερη και η πιο γνωστή ομάδα της Κύπρου σήμερα. Για να το πετύχει αυτό εκείνη την τετραετία έκανε θαύματα στο γήπεδο. Πήρε 3 πρωταθλήματα και έπαιξε στο Champions League φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά κάτι που δεν έχει πετύχει καμία άλλη ομάδα στο νησί. Ο κορμός της ήταν σταθερός με μεγάλα ονόματα στην σύνθεση του και προπονητή τον Ivan Jovanovic.