Κυπριακές εταιρείες με διεθνείς χορηγίες

Ποιος είπε πως οι χορηγίες σε μεγάλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους περιορίζονται μόνο σε εντός συνόρων συμφωνίες και περιλαμβάνουν αποκλειστικά αστέρες του ποδοσφαίρου που παίζουν σε τοπικά πρωταθλήματα; Τα παραδείγματα εταιρειών που έκαναν το μεγάλο βήμα, είδαν πέρα από τον… εθνικό φράκτη και επένδυσαν σε ξένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα είναι πολλά. Και έχουν φυσικά άμεση συσχέτιση με τις εμπορικές προοπτικές και τα φιλόδοξα ανοίγματα των χορηγών-εταιρειών σε αυτές τις χώρες.

Για να διασφαλιστεί μια τέτοια συμφωνία, βέβαια, δεν μιλάμε για εταιρείες χαμηλού προϋπολογισμού, αλλά για εταιρικά σχήματα με υψηλούς τζίρους ετησίως. Αυτό αποτελεί εξαρχής προϋπόθεση για να κλειστεί το deal με κάποιον ξένο ποδοσφαιρικό σύλλογο. Οι οικονομικοί διευθυντές ανοίγουν τα χαρτιά τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δίνοντας τις απαραίτητες εγγυήσεις πως ο χορηγός διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τη χορηγία. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποδοσφαιρικό όνομα, τόσο πιο βαριά είναι η ευθύνη του χορηγού και το αντίστροφο.

Η διεθνής χορηγία ως επένδυση

Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα κυπριακών χορηγών που άνοιξαν τα επενδυτικά τους φτερά εκτός νησιού και όχι μόνο δικαιώθηκαν, αλλά και επιβραβεύτηκαν με ισχυρές συμμαχίες, είναι οι κυπριακές χρηματοεπενδυτικές εταιρείες της EverFx και της Εxness. Οι εν λόγω εταιρείες προσεταιρίστηκαν μέσω χορηγιών κορυφαία ονόματα του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου, κάτι που εκτόξευσε εκτός από τη φήμη τους, και τα ετήσια κέρδη τους!

Χορηγός του ποδοσφαιρικού κλαμπ της ισπανικής Σεβίλλης η EverFx και υποστηρικτής της Real Madrid και του κατά πολλούς κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, του Κριστιάνο Ρονάλντο, η Exness, που εδρεύει στη Λεμεσό, απέκτησαν και αυτές παγκόσμια φήμη και διεθνές πελατολόγιο.

Παρόμοιες επενδυτικές κινήσεις όπως οι χορηγίες βγάζουν την επιχειρηματική σκέψη από τη λογική της εσωστρέφειας και δίνουν την ευκαιρία για ανοίγματα. Εκτός από οικονομικό αντίκρισμα, έχουν και τον δικό τους κοινωνικό συμβολισμό, μιας και αποδεικνύουν το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για τη στήριξη του υγιούς αθλητισμού και του ανταγωνισμού στο βασιλιά τον σπορ, το ποδόσφαιρο.